Kőszeghy Elemér

(A laudációt elmondta: Kaiser László)

Az 1960-ban született, ötvenéves, Ungváron élő és tevékenykedő Kőszeghy Elemér újságíró, költő a kárpátaljai kulturális élet jelentős és meghatározó alakja, ugyanakkor tevékenysége túlmutat a régión, mondhatni híd szerepet tölt be a határon kívüli területek és Magyarország között. Tollforgató és organizátor: magas szinten teszi, amit tenni kell: helyben szolgálja a helyi közösség, tehát az egyetemes magyarság, a nemzet érdekeit.

Több évtizedes munkásságának két alappillére van: a költészet és az újságírás. Költőként is maradandót alkotott, ezt nem csupán három kötete és tagsága a Magyar Írószövetségben bizonyítja, hanem az Írószövetség elnökének elismerést kifejező oklevele is, melyet 2001-ben kapott. Munkásságának nagyobb területe mégis az újságírás, szerkesztés, s mindez nem elválasztható a rendkívül szerteágazó szervező tevékenységétől.

Kőszeghy Elemér a Munkácsi Tanítóképzőben szerzett diplomát követően elvégezte az Ungvári Egyetem francia szakát, később pedig a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán vállalkozásszervező szakmérnöki diplomát szerzett. Igazi élete az újságírás volt és maradt: 1985-től a Kárpáti Igaz Szó munkatársa, 2003 tavaszán a lapalapítók főszerkesztővé nevezték ki. Kitűnő kollégákkal formálta meg az újság és a szerkesztőség arculatát. Remek, igényes írásokban, cikkekben teljesedett ki publicisztikája, kiemelkedően jó és kivételes problémalátású újságíró, aki – nem lehet eléggé hangsúlyozni – a szervezésben is rendkívüli teljesítményre képes, igazi közéleti és műhelyteremtő ember.

Kőszeghy Elemér megalakulásától kezdve elnöke a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének, tagja az Ukrán Nemzeti Újságíró-szövetségnek, 2002-től az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek.

Az említett írószövetségi oklevelen túl 2003-ban a Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia elnökének elismerést kifejező oklevelét kapta, illetve Neumann János-emlékérmet adományoztak munkásságáért 2004-ben.

Kőszeghy Elemér nem csupán a kárpátaljai újságírásnak kiemelkedő alakja, hanem az egyetemes magyar újságíró társadalomban is jelentős helyet foglal el. Emelkedő pályájának csúcsán van régóta, nehéz körülmények között európai mércével mérő magyar alkotó és újságíró, Adyval élve: igazi őrző a strázsán!

Kategória: Laudációk

About Author

Írj egy hozzászólást...

Csak a regisztrált felhasználók tud nyilatkozni.