Kiállításmegnyitóval egybekötött ünnepi rendezvényen adtuk át a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjakat

Kiállításmegnyitóval egybekötött ünnepi rendezvényen adtuk át a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjakat

A MÚK Bartók Béla úti székházában, a járványügyi szabályok szigorú betartásával rendeztük meg október 29-én ünnepi díjátadó összejövetelünket, amelyet március óta több alkalommal kénytelenek voltunk elhalasztani. Így folytatni tudtuk azt a hagyományt, hogy a Magyar Újságírók Közössége több mint húsz éve; minden esztendőben átadja szakmai elismerését, a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat.

Az ünnepség Puskás Levente ihletett gitárjátékával kezdődött, majd dr. Lovas Dániel, a MÚK elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezután laudációk hangzottak el az idei év kitüntetettjeiről, akik a MÚK elnökétől és Madár János elnökhelyettestől vehették át az elismeréseket.

A díjazottak, akik mindketten hosszú idő óta a MÚK tagjai:

Balogh Andrea Johanna egészségügyi újságíró, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője, akinek az onkológiai újságírás területén nyújtott teljesítményét ismertük el a díjjal, valamint

Mohai Gábor rádiós és televíziós személyiség, előadóművész, az ismert televíziós műsorvezető, bemondó és előadóművész, akinek egész életművet eddigi, kiemelkedő értékű életművét díjaztuk.

Balogh Andrea Johanna átveszi a díjat a MÚK vezetőitől
Fotó: Bach Máté, Magyar Nemzet felvételének felhasználásával
Mohai Gábor, a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjjal
Fotó: Bach Máté, Magyar Nemzet felvételének felhasználásával

A díjátadó ceremóniát követően ismét Puskás Levente gitárjátéka következett, majd megnyitottuk a Kovács Kálmán festőművész képeiből összeállított kiállítást. Szuda Barna művészettörténész a kiállítást megnyitó beszédében Kovács Kálmán számos művészettörténeti stílust átfogó életművét ismertette, s elmondta, hogy a hazánkban gyakorlatilag ismeretlen művész külföldön – például Ausztriában és Oroszországban – komoly hírnevet szerzett. Kovács, – aki élete utolsó éveiben visszatért Magyarországra, és a Győri Egyetemen tanított –, a rendszerváltás előtti években aktív közéleti szerepet vállalt, és a nemzeti érzelmű ellenzéknek – például Lezsák Sándornak, vagy az Inconnu Csoportnak – volt a mentora.

Az ünnepség közönsége, a falon pedig a Kovács Kálmán Emlékkiállítás képei
Fotó: Bach Máté, Magyar Nemzet felvételének felhasználásával

A Kovács Kálmán Emlékkiállítás január végéig lesz ingyenesen megtekinthető a MÚK Bartók Béla úti székházában hétfőn, szerdán és csütörtökön 9–12 óra között. Az érdeklődők a kiállítás helyszínén is kapható Magyar Múzsa folyóirat legfrissebb számában részletes ismertetés jelent meg Kovács Kálmán pályafutásáról, és a folyóiratban, amelyet pdf-formátumban honlapunkon is elolvashatnak, megtalálható a kiállítás képanyaga is.

Kategória: Médiavilág

About Author