Emelkedett hangulatú, közös ünnepségen adtuk át az idei Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjakat

Emelkedett hangulatú, közös ünnepségen adtuk át az idei Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjakat

A Magyar Sajtó Napjára és 1848 forradalmára emlékező ünnepi rendezvényünket, az idei évben első alkalommal, közösen rendeztük meg a Magyar Nemzeti Írószövetséggel. Az ünnepi összejövetel sokak figyelmét felkeltette, így a szokásosnál is többen vettek részt a március 12-én, délután rendezett sajtónapi ünnepségünkön. A MÚK és az MNI tagjai mellett eljött jó néhány olyan meghívott is, akik először jártak a Bartók Béla úti székházban.

A MÚK és az MNI közös ünnepségének résztvevői a Bartók Béla úti székházban

A házigazdák nevében dr. Lovas Dániel, a MÚK elnöke köszöntötte a megjelenteket. Puskás Levente gitárjátéka után Petőfi Sándor verseit szavalta Mohai Gábor előadóművész, szervezetünk tagja. Ezt követően a MÚK elnöke tartott ünnepi beszédet. Az 1848/49 hőseire történő megemlékezés mellett kiemelte annak jelentőségét, hogy a járvány miatti kényszerű rendezvényszünet után ismét személyesen, védőmaszk és járványügyi korlátozások nélkül találkozhatnak a közösség tagjai. Mint mondta, a következő hónapokban újra megnyílik a MÚK székháza a tagság előtt, újra elindul az egymást követő rendezvények sorozata.

Büki Attila átveszi a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat. Balról dr. Lovas Dániel, a MÚK elnöke, jobbról Madár János, az MNI elnöke, a MÚK alelnöke

Az ünnepi megemlékezést követően átvehették az elismeréseket a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj idei díjazottjai. Elsőként Büki Attila, a Sajtószabadság Klub és a MÚK alapító tagja vette át a díjat. Az ismert, sokoldalú újságíró, költő, író, festőművész munkásságát Madár János, a Magyar Nemzeti Írószövetség elnöke, a MÚK alelnöke méltatta. Ugyancsak Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat kapott Somogyi Győző festőművész, újságkiadó és -szerkesztő. Amint laudációjában Mártonfi Benke Márta, a MÚK elnökségi tagja elmondta, a Kossuth-díjas művész a sajtó területén is különleges teljesítményt mondhat magáénak. Lakóhelyén, Salföldön kézzel írott helyi újságot készít, amelynek a helyi olvasók mellett országszerte és a határon túl is vannak előfizetői.

Somogyi Győző, az egyetlen hazai kézzel írott újság készítője átveszi a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat a MÚK elnökétől

A rendezvény résztvevői átvehették a MÚK kulturális folyóiratának, a Magyar Múzsának a legújabb, erre az ünnepi alkalomra megjelent számát. A sajtónapi ünnepség az esti órákig tartó baráti beszélgetésekkel zárult. A rendezvényről készült további fotókat, amelyeket az itt közöltekhez hasonlóan Katzler Hilda, a MÚK titkárságvezetője készített, honlapunk Album rovatában nézhetik meg.

A díjazottak köszöntése (balról): Madár János, Somogyi Győző, Büki Attila, dr. Lovas Dániel, Turbók Attila
Kategória: Médiavilág

About Author