A Magyar Múzsa Gyulán

A gyulai folyóiratbemutató előadói

Október 8-án, 17 órai kezdettel folyóirat bemutatót tartottunk a Gyulai Mogyoróssy János Könyvtárban. Eredeti terv szerint Katzler Hildával ketten léptünk volna fel, de végül velünk tartott Ambrus József költő is, aki rendszeresen publikál a folyóiratban, továbbá nemrég csatlakozott a Magyar Újságírók Közösségéhez. Józsi kocsijával indultunk el Budapestről a nem is olyan rövid utazásra. Ez főként számomra volt praktikus, mivel a tetemes mennyiségű folyóiratot nem kellett a vonathoz cipelnem. A fellépést a békéscsabai színész-tanár, Pete László Miklós szervezte, aki ugyancsak a folyóirat szerzője.

Én most jártam másodszor Gyulán, sajnos, már nem volt idő újra megnézni a várat, de azért így is kaptunk némi ízelítőt a város hangulatából. A könyvtár épülete egyenesen lenyűgöző, nem győztük csodálni. Mindenkinek ajánlom, aki ellátogat Gyulára, a könyvtárat okvetlenül keresse fel! Pete Lászlóval az épület előtt találkoztunk, azután bevonultunk Dézsi János igazgató úr, a vendéglátónk irodájába. Itt megbeszéltük a technikai dolgokat, átadtam a könyvtárnak szánt folyóirat példányokat, Hilda és József pedig a könyveikből dedikáltak gyulai barátainknak. Hamarosan megérkezett Beszterczey Attila, a Békéscsabai Jókai Színház társulatának színművésze, akinek révén bepillantást nyerhettünk a színészvilágba, megtudtunk néhány kulisszatitkot. Attila vállalta, hogy kettőt előad a folyóiratban megjelent versek közül, a választása Döbrentei Kornél Magyar invalidus és Barna T. Attila Áprilisi szél című költeményére esett.

A program Dézsi János felvezetőjével indult. Ezt követően Katzler Hilda mutatkozott be, majd röviden beszélt a MÚK történetéről, céljairól, munkájáról. Mielőtt belekezdtem volna a mondókámba, sorban bemutattam a pulpituson helyett foglaló kollégákat. A Magyar Múzsa indulásáról beszéltem, bemutattam a szerkesztőket, a lap arculatát, szót ejtettem a technikai dolgokról is, mint a példányszám és a terjesztés stb. A teljesség igénye nélkül, felsoroltam a jelentősebb szerzőinket, néhányukról hosszabban is szóltam.   Beszterczey Attilával megbeszéltük, hogy ő a program első felében fog szavalni, mivel a próbák miatt korábban el kellett mennie. A rendezvényt élőben közvetítették a könyvtár internetes oldalán.

Katzler Hilda, aki nem csak a MÚK irodavezetője, hanem a folyóirat lektora és szerzője is, felkérésemre előadta az egyik versét. Ezután következett Ambrus József, aki a rövid bemutatkozás után szintén felolvasta a folyóirat 18. számában megjelent versét. Szándékosan hagytam hátra a helyi erőt, Pete Lászlót, aki természetesen nem volt ismeretlen a gyulai közönség számára. Megjegyzem, mind én, mind József, a világhálón keresztül már jó ideje tartjuk a kapcsolatot Lászlóval, de személyesen csak most találkoztunk vele először. Volt is mit megbeszélnünk az előadást követően. Az est zárásaként, László felolvasta A költő és az álköltőcímű szatirikus prózámat. Itt is megjegyeztem, hogy bárhol is hangzott el, bárki is olvasta el, az íróemberek közül mindenki a költőben ismert magára, nem pedig az álköltőben.

Miután megköszöntük a vendéglátást, kikapcsolták a kamerákat és a mikrofonokat, kötetlen beszélgetés alakult ki. Szót ejtettünk az épület szépségéről, Gyula kulturális és főként irodalmi életéről. Megígértük, hogy még visszatérünk!

Lengyel János

Kategória: Magyar Múzsa

About Author