Tudósítás képgalériával a Magyar Nemzetben a MÚK Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjának átadásáról

A MÚK díjátadó rendezvénye a Magyar Nemzet honlapján

A Kárpáti András kollégánk által írt tudósítás szövege:

A Magyar Újságírók Közössége (MÚK) által több mint húsz éve minden esztendőben átadott Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj idei kitüntetettjei Balogh Andrea Johanna egészségügyi újságíró, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője, valamint Mohai Gábor rádiós és televíziós személyiség, előadóművész. Lovas Dániel, a MÚK elnöke a csütörtöki ünnepség után lapunknak elmondta, az egykor népszerű televíziós bemondó esetében az egész életművet díjazták, Balogh Anna Johannának pedig az onkológiai újságírás területén nyújtott teljesítményét ismerték el.

A díjátadó ceremónia mellett a MÚK Bartók Béla úti központja a Kovács Kálmán festő képeiből összeállított kiállításnak is otthont ad, s a műtárgyak január végéig lesznek ingyenesen megtekinthetők. A rendes nyitvatartási idő hétfőn, szerdán és csütörtökön reggel 9–12-ig tart, ám előzetes egyeztetéssel más időpontban is megtekinthető a nagyjából negyven festmény. Szuda Barna művészettörténész a kiállítást megnyitó beszédében Kovács Kálmán számos művészettörténeti stílust átfogó életművét ismertette, s elmondta, hogy a hazánkban gyakorlatilag ismeretlen művész külföldön – például Ausztriában és Oroszországban – komoly hírnevet szerzett. Kovács, – aki élete utolsó éveiben visszatért Magyarországra, és a Győri Egyetemen tanított –, a rendszerváltás előtti években aktív közéleti szerepet vállalt, és a nemzeti érzelmű ellenzéknek – például Lezsák Sándornak, vagy az Inconnu Csoportnak – volt a mentora. Az érdeklődők erről a kiállítás helyszínén is kapható Magyar Múzsa folyóirat legfrissebb számában olvashatnak, amelyben megtekinthető a kiállítás teljes anyaga.

Balogh Andrea Johanna átveszi a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat – a tudósítás fotóit Bach Máté (Magyar Nemzet) készítette
Kategória: Sajtótükör

About Author