Szitnyai Jenő emlékezete

Előző elnökünk tavalyi halálát követően a MÚK újabb meghatározó személyiségétől búcsúzunk: életének 71. évében rövid betegség után elhunyt Szitnyai Jenő sajtószabadság-díjas kollégánk. Részt vett, hozzá is szólt legutóbbi közgyűlésünkön. Épp az egyik média-testületbe szerettük volna jelölni, mint a MÚK képviselőjét, amikor megérkezett betegségének híre. Majd nem sokkal később a megrendítő halálhír. Hatalmas űrt hagyott maga után, hiányzik mindannyiunknak! Értékes szakmai pályafutását, szeretetteljes személyiségét leánya, Szitnyai Krisztina emlékező soraival idézzük fel:

Pályáját a Pest megyei Hírlapnál kezdte, majd a Magyar Rádió munkatársa lett. Petres István oldalán megalapítója a hazai újságírás első szolgáltató rovatának, majd a több mint három évtizede hallható Napközben műsornak és a Balaton rádiónak.

Húsz éves rádiós munkássága alatt több nemes ügy pártfogója: a Szent Jupát, később a Kopár és az Equator földkerülő expedíciók egyik értelmi szerzője, a magyar óceáni vitorlázás krónikása. Már ezekben az években az idegenforgalom mellett a vidék mindennapjai foglalkoztatják, riportösszeállításai, helyszíni élő adásai műfajteremtőnek számítottak a rádióban.

Meghatározó fordulat pályafutásában 2002-től, amikor elvállalja a Duna Tv Határon túli Szerkesztőségének vezetését, majd a következő években további, vidéket szolgáló televíziós vállalkozás alapítója, főszerkesztője, számos intézmény, szervezet médiaszakértője.

Munkásságát több mint száz dokumentumfilm, filmsorozat őrzi, közülük is kiemelkednek a zarándokutakat megörökítő riportjai, horvát nemzetiségi produkciói, a Virágzó Magyarország sorozata.

Számos szakmai és közéleti elismerése között 1991-ben megkapta a MÚK Petőfi Sándor Sajtószabadság Díját, 2003-ban pedig a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.

Emlékezzünk rá szeretettel, Isten vele!

Videói megtekinthetők az alábbi oldalakon:

http://magyarvidektelevizio.hu/newvid/index.html

https://www.youtube.com/user/magyarvidektv

https://www.youtube.com/channel/UCTAY9xXrQcvSw3oCENdsPvQ

About Author