Magyar Múzsával a felsőszeli Bibliotheca Pro Patria könyvtárbanOros László vagyok. A Galánta melletti Felsőszeliben (Szlovákia) születtem 1952-ben, ahol jelenleg is élek. Hadmérnöki diplomát szereztem ugyan, de mégis leginkább az irodalom érdekelt. Még 1977-ben gyűjteni kezdtem az 1918-tól napjainkig megjelent szlovákiai magyar kiadványokat, és ennek érdekében levelezést folytattam az írókkal is.

Jelenleg (2021) közel kilencezer kötet található a gyűjteményben, melynek nagy része a szerzők ajánlásával van ellátva. Ez az intézmény, amely a Bibliotheca Pro Patria elnevezését II. Rákóczi Ferenc jelmondatából kapta, a Felvidék legnagyobb magánkönyvtára.

A gyűjteményről eddig több mint ötven újságcikk, rádió- és TV-tudósítás jelent meg. Időnként magam is publikálok a sajtóban, főleg a felvidéki Kassai Figyelőben, a Szél-járás című honismereti folyóiratban, mostanában pedig a Magyar Múzsában is. Eddig tíz kötetem látott napvilágot. Közülük kettő irodalomtörténeti jellegű – a harmadik, hasonló tartalmú munkám az idei Könyvhétre jelent meg –, a többiben pedig egyház- és helytörténeti témákat dolgoztam fel.

Tagja vagyok a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT), a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK), 2020tól pedig a Magyar Nemzeti Írószövetségnek is…, ami óriási megtiszteltetést jelent számomra.

Oros László a Magyar Múzsával a szlovákiai Felsőszeliben, a Felvidék legnagyobb magánkönyvtárában

Kategória: Magyar Múzsa

About Author