A megyei napilapok védelmében

A Magyar Újságírók Közösségének Nyilatkozata

A Ringier-Axel Springer óriásfúzió bejelentése jelzi, hogy a hazai sajtó jelentős részét érintő döntések továbbra is külföldön születnek meg, előzetes egyeztetés, a hazai szereplők megkérdezése nélkül, egyértelműen a külföldi tulajdonosok piaci érdekei alapján. Az itthon eddig nem látott méretű médiabirodalom megalakulása a magyar újságok és újságírók kiárusításának újabb fejezetét nyithatja meg.
A külföldi tulajdonlású megyei és kistérségi napilapok újságírói már évek óta folyamatosan erősödő szorításban és kiszolgáltatottságban dolgoznak. A pályatársak jelzései szerint mindenik kiadónál sorozatban hozzák az újságírókat hátrányosan érintő döntéseket. Most a WAZ-lapoknál (Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.) újabb veszély fenyeget: a tulajdonosok nyílt beavatkozása a szerkesztésbe, a szerkesztőségek belső életébe. Mindez a válságra való hivatkozással, miközben például – ismereteink szerint – a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. 2009-ben is több százmilliós nyereséggel zárt.
A megyei és kistérségi napilapok olvasóinak összesített száma magasan meghaladja bármely országos napilapét. Ez a sajtószerkezet a nemzeti infrastruktúra fontos eleme. Azzal tehát, hogy a külföldi tulajdonosok a lapjaik működését érintő, egyeztetés nélküli, diktatórikus döntéseket hoznak, a sajtószerkezet megváltoztatásával nemzeti érdeket sértenek.
A csak haszonelvű, egyoldalú lépések nemcsak az amúgy is végsőkig kizsigerelt újságíróktól veszik el a szellemi regenerálódás lehetőségét, hanem az olvasókat is megfosztják a színvonalas tájékoztatástól.
Felszólítjuk a tulajdonosokat, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és az érintett szerkesztőségek és a szakmai szervezetek bevonásával azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat. Ne hozzanak egyoldalú döntéseket, amelyek visszafordíthatatlan szakmai elszegényedést okoznak.
Ugyancsak elvárható, hogy a külföldi tulajdonosok éppen olyan felelősséggel járjanak el magyarországi érdekeltségeik átalakítása során és magyar dolgozóikkal kapcsolatban, mint ahogy azt otthon, anyaországukban teszik.

Budapest, 2010. március 25.
a Magyar Újságírók Közösségének Elnöksége

Hitelesíti:
Kósa Csaba
A MÚK elnöke

Kategória: Dokumentumok

About Author

Írj egy hozzászólást...

Csak a regisztrált felhasználók tud nyilatkozni.